Piekarnik

Wyróżniamy piekarniki z podziałem na sposób dostarczania ciepła na elektryczne, elektryczno-parowe, elektryczne z mikrofalą oraz piekarnik gazowy. Piekarniki takie posiadają szereg przeróżnych funkcji. Najistotniejsze funkcje w piekarniku to:

1. termoobieg – jest to specjalny wentylator, który wywołuje w piekarniku ruch gorącego powietrza. Dzięki temu w każdym miejscu urządzenia temperatura jest taka sama i potrawy można przyrządzać na kilku poziomach równocześnie. Użycie termoobiegu sprawia, że potrawy można piec krócej oraz w niższych temperaturach, co obniża koszty eksploatacji o około 10%.

2. termo sondę –  jest to specjalny czujnik, który umieszcza się we wnętrzu potrawy podczas przyrządzania jej w piekarniku. Kontroluje temperaturę posiłku i reguluje nagrzewanie piekarnika tak, aby temperatura była utrzymana na ustalonym poziomie.

3. sposoby czyszczenia piekarnika – w piekarnikach dostępne są różne rozwiązania, które ułatwiają czyszczenie wnętrza piekarnika. Popularnym rozwiązaniem jest program parowego czyszczenia piekarnika. Dobrym rozwiązaniem jest program czyszczenia katalitycznego. Najlepszym rozwiązaniem jest czyszczenie pyrolityczne: (temperatura ok. 500°C rozkłada cząstki jedzenia w ciągu kilkunastu minut, a po zakończonym czyszczeniu trzeba tylko zetrzeć popiół wilgotną ściereczką).

4. Drzwi w takich piekarnikach można otwierać w sposób szufladkowy, otwierane na lewą stronę jak tradycyjne spotykane w 95% naszych domów otwieranie uchylne.

5. Można również zadbać o bezpieczeństwo poprzez takie funkcje jak które podnoszą bezpieczeństwo użytkowania sprzętu. Niektóre z nich to blokada otwarcia drzwi piekarnika, blokada przed przypadkowym uruchomieniem piekarnika czy zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*